بهترین روش های جوشکاری قالب بتن
بهترین روش های جوشکاری قالب بتن
برای اتصال بخشهای مختلف یک قالب به یکدیگر از جوشکاری قالب بتن استاده میکنند. در واقع جوشکاری قالب های بتن کمک میکند تا قالب بتن جوشی یا لبه تسمهای تولید شود. قالبهای فلزی بتنی با استفاده از دو روش ساخته میشوند.
اهمیت جوشکاری قالب بتن
یک قالب از قطعه های مختلفی تشکیل شده است. این قالبهای مدولار در دو نوع لبه جوش یا لبه خم تولید و به بازار عرضه میشود. معمولا قالب های از نوع لبه جوش با استفاده از جوشکاری آن هم به دو روش یا ترکیبی از این دو روش تولید میشوند. این دو روش شامل استفاده از جوش CO2 یا جوش برق است. گاهی اوقات از ترکیبی از این دو روش برای جوشکاری استفاده میشود. اگر بخواهیم این دو روش را با هم مقایسه کنیم باید بگوییم که هر کدام مزیتها و معایب خاصی دارند.
برای ساخت قالب بتن فلزی از نوع لبه جوش شما باید بدانید که کدام روش برای شما بهتر و مناسب تر است. چیزی که در این مقاله میخواهیم بیشتر به آن بپردازیم همین موضوع است. در ادامه توضیحات بیشتری در این زمینه ارائه میشود.
معرفی روش های جوشکاری قالب بتن
همانطورکه گفته شد برای تولید قالب بتن از نوع لبه جوش از دو روش استفاده می کنند. این دو روش شامل موارد زیر است:
استفاده از جوش CO2 برای جوشکاری قالب بتنی
جوشکاری قالب بتن از نوع جوش CO2 روشی است که در آن از گازهایی مانند دی اکسید کربن به جای گازهای بی اثر استفاده می شود. گازهای دی اکسید کربن جزو گازهای فعال به شمار میروند. به همین خاطر برخی به این روش، روش جوشکاری با استفاده از گاز فعال هم میگویند. حال ببینیم چرا از گاز دی اکسید کربن برای جوشکاری قالبهای بتنی استفاده میشود. در واقع دی اکسید کربن در این نوع روش جوشکاری وظیفه نفوذ بیشتر و بهتر جوش در قالب بتن را برعهده دارد. استفاده از گاز دی اکسید کربن در این روش جوشکاری مربوط به قالب بتن باعث میشود که اثربخشی سیم جوش در این روش افزایش یابد.
البته باید توجه داشته باشید که جنس سیم جوشی که به کار میبرید، کاملا با جنس قطعه کار هماهنگی لازم را داشته باشد. پس به این نکته مهم در انتخاب سیم جوش دقت کنید. اگر بخواهیم بدانیم که استفاده از روش جوشکاری قالب بتن با استفاده از گاز دی اکسید کربن چه کاربردهایی دارد باید بگوییم از این نوع جوش برای ساخت و تولید قالبهای بتن، خودرو و درب و پنجره استفاده میشود.
در جوش با روش استفاده از دی اکسید کربن از دستگاه جوش یا انرژی الکتریکی هم بهره میبرند. برای این منظور یک دستگاه فیدر سیم لازم است تا تکمیل کننده سیستم مربوطه باشد. این دستگاه جوش میتواند سرعت تغذیه سیم را به خوبی تنظیم کند. این سرعت تغذیه سیم هم با توجه به ضخامت قطعه مربوطه تعیین و تنظیم میشود. از طرفی تنظیم فشار گاز و نیز تنظیم ولتاژ در این روش جوشکاری به ضخامت قطعه کار هم کاملا بستگی دارد. شما میتوانید از این روش جوشکاری برای جوش قطعههای فولادی نازک و نیز قطعههای نیمه ضخیم استفاده کنید.
از موارد کاربرد این سیستم می توان به شفت های بالابر، شفت های پله، برج ها و… اشاره کرد. می توان گفت این سیستم قالب بندی سیستمی منحصر به فرد بوده و حضور جرثقیل از ملزومات اجرای این پروژه است. این سیستم قالب بندی می تواند برای بتن ریزی با مقاطع مختلف خاص و معمولی مورد استفاده قرار گیرد. این قالب ها به طور مداوم و با پیشروی حدود ۳۰ سانتیمتر در ساعت بالا می رود و از سطح ایجاد شده در مراحل قبلی به عنوان قید استفاده می کند و بطور مستقل از سایر قسمت های سازه عمل می کند.
بطور خلاصه، از این نوع سیستم قالب بندی در موارد زیر استفاده می شود:
استفاده از روش جوشکاری قالب بتن با جوش برق
مورد دوم در روشهای جوشکاری قالب بتن استفاده از جوش برق است. این روش یکی از متداول ترین روش های جوشکاری قطعه های فلزی به حساب میآید. در این روش، معمولا دو قطعه فلزی را از طریق گرم کردن به همدیگر اتصال میدهند. بعد از آنکه دو قطعه فلزی به خوبی گرم شد، یا آنها را از طریق وارد کردن فشار به هم متصل میکنند یا اینکه از فلزی پرکننده از جمله الکترود برای متصل کردن این دو قطعه به هم بهره میبرند. در روش جوشکاری قالبهای بتنی با جوش برق هم میتوان از جریان مستقیم برق استفاده کرد و هم میتوان از جریان متناوب برق بهره برد.
برای انجام جوشکاری قالب بتنی با روش جوش برق معمولا یک ترانس را به صورت مستقیم به برق شهری وصل میکنند. وظیفه این ترانس چیست؟ وظیفه این ترانس برق آن است که شدت جریان برق را کاهش دهد. این ترانسها دو کابل مجزا دارند که از یکی به عنوان قطب مثبت به الکترود و از کابل دیگر با عنوان قطب منفی به قطعه کار استفاده میکنند. بعد از این که الکترود را به قطعه کار متصل کردند، قوسی الکتریکی ایجاد میشود. این قوس الکتریکی میتواند باعث ذوب شدن الکترود شود. به این ترتیب دو قطعه فلزی به همدیگر متصل میشوند. اگر بخواهیم از کاربرد جوشکاری قالبهای بتن با جوش برق بگوییم، از این روش معمولا برای ساخت و تولید قالب بتن و انواع قطعههایی که دارای ضخامت کم و زیاد هستند استفاده میکنند. اگر فردی مبتدی در امر جوشکاری قالبهای بتنی هستید، استفاده از این روش به شما توصیه میشود. دلیل این توصیه آن است که در این روش شما با پیچیدگیهای روشهای دیگر جوشکاری قالب بتن رو به رو نیستید.
مقایسه کاربرد جوشهای مختلف در ساخت و جوشکاری قالب بتن فلزی
اگر بخواهیم کاربرد این دو روش جوشکاری را در ساخت و تولید قالبهای بتن فلزی با هم مقایسه کنیم، بهتر است مطالب زیر را بدانیم.
جوش CO2
از جوش CO2 معمولا در قسمتهایی مانند گوشه و نقطههای اتصال تسمههای داخلی به بدنه قالب فلزی بتن استفاده میکنند. معمولا جوش CO2 در قسمتهایی به کار میرود که ما نمیتوانیم با استفاده از جوش برق به آنها دسترسی داشته باشیم. هر چند باید به این نکته اذعان کنیم که استفاده از جوشکاری قالبهای بتن با استفاده از گاز دی اکسید کربن برای ساخت قلابهای بتنی به صورت کامل هم کاربرد دارد. مزیت استفاده از این روش آن است که قالبهای بتنی جوشکاری شده با این روش در برابر نشتیها مقاومت بیشتری از خود نشان میدهند. دلیل این امر به این مساله برمیگردد که جوشکاری با این روش دقت بالاتری دارد. همچنین در این روش امکان تنظیم حرارت وجود دارد. همین امکان باعث میشود که احتمال دفرمه شدن ورقهای قالب به میزان قابل ملاحظهای کاهش یابد.
از طرفی اگر بخواهیم سرعت جوشکاری قالبهای بتن با استفاده از گاز دی اکسید کربن را با روش استفاده از جوش برق مقایسه کنیم، باید بگوییم روش استفاده از CO2 بالاتر از روش استفاده از جوش برق است. همین اختلاف سرعت باعث میشود که در روش جوشکاری قالبهای بتنی CO2 سرعت تولید قالب فلزی بالاتر رود. به این ترتیب میتوان گفت راندمان و بازدهی کاری هم افزایش مییابد و این نکته بسیار مهمی در صنایع مختلفی است که از جوشکاری قالب بتن استفاده میکنند.
جوش برق
از سوی دیگر اگر بخواهیم به کاربردهای جوش برق در تولید قالب بتن فلزی و مزایای آن اشاره کنیم باید به این مطلب بپردازیم. این روش رواج بیشتری دارد. یعنی افراد بیشتری از جوش برق برای ساخت قالبهای بتنی فلزی خود استفاده میکنند. دلیل این استفاده گسترده در دو نکته مهم است. یک، اینکه استفاده از جوش برق برای جوشکاری قالبهای بتن هزینههای کمتری در مقایسه با استفاده از گاز دی اکسید کربن دارد. دلیل دوم هم این است که ما برای استفاده از این روش نیازی نداریم حتما پرسنل باتجربه و متخصصی در اختیار داشته باشیم. به این دو دلیل استفاده از جوش برق برای تولید قالب بتن فلزی رواج بیشتری دارد.
از طرفی اگر بخواهیم دستمزدهای این دو روش را با هم مقایسه کنیم، قابل پیشبینی است که دستمزد جوش برق کمتر از استفاده از گاز دی اکسید کربن برای جوشکاری قالب بتنی فلزی است. از نظر سازگار بودن با محیط زیست و آلایندگی کمتر هم همه چیز به نفع استفاده از روش جوش برق است.
ضمن آنکه استفاده از روش جوش برق باعث میشود که احتمال آسیب و خطر برای پرسنل کاهش یابد. زیرا در این روش احتمال کمتری وجود دارد که پرسنل درگیر در این روش دچار آسیب هنگام کار شوند. اگر از این روش برای جوشکاری قالبهای بتنی استفاده میکنید باید بدانید که سرعت و دقت پایین جوشکاری با این روش از ویژگیهای آن است. در عوض حمل و نقل دستگاهها و تجهیزات جوش برق، همچنین استقرار و راهاندازی آنها نیاز به زمان کمتری دارد و شما با سرعت بیشتری میتوانید این امور را انجام دهید.
بهترین روش جوشکاری قالب بتن
نوع پروژه و نیز کیفیت مورد انتظار از عواملی است که میتواند تعیین کند استفاده از کدام روش جوشکاری قالب بتن بهصرفهتر و مطلوبتر است. به این نکته توجه داشته باشید که کیفیت جوشکاری با این دو روش با هم متفاوت است. مثلا اگر به دنبال کیفیت عالی و استحکام و تمیزی بیشتر قالب هستید قطعا باید به سراغ گزینه جوش CO2 بروید. نکته جالب توجه آن است که شما میتوانید از ترکیبی از این دو روش هم استفاده کنید. به این ترتیب میتوان از مزایای هر دو در کنار هم استفاده کرد و قالبهای بتن فلزی باکیفیت و بادوامی را تولید نمود و در اختیار پروژههای مختلف قرار داد.